Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
YOUTUBE
INSTAGRAM

Apa yang anda fahami bila sebut sahaja ‘kewangan’?

Adakah yang anda fikirkan adalah;

Duit?

Harta?

Hutang?

Kaya?

Simpanan?

Pelaburan?

Zakat/cukai?

Jika yang anda fikirkan semua di atas, bagaimana pula dengan mengambil kira pengurusannya? Ambil berat atau sambil lewa sahaja?Sesuatu yang perlu difikirkan🤔

Setiap hari kita pasti berdepan dengan pelbagai urusan jual beli, transaksi perbankan, pelaburan, lain-lain lagi yang mana kesemua ini penting untuk kita ada ilmu supaya apa yang kita terima atau keluarkan ada kebaikannya.

Ha..kenapa kena tahu ilmu pengurusan kewangan ni ya?

Kalau zaman dulu mungkin mudah segala transaksi cash dan orang simpan duit di bawah bantal, tapi kini bermacam-macam produk ada dan transaksi juga ada credit, debit, nak melabur pun bermacam-macam instrumen boleh pilih.

Der Grund, warum die Leute für dieses Modell verrückt werden? Das erstaunliche “tropische” Zifferblatt. Interessanterweise gibt es eine scheinbar ähnliche Uhr im Angebot, aber diese rolex replica hat tatsächlich einen Tropenreflex. 6234 dial in einer ref. 6238 Fall. Auf den zweiten Blick sind diese replica uhren offensichtlich fast unmöglich zu vergleichen. Der Gehäuseboden ist makellos und man kann immer noch das Bürsten sehen. Phillips wird am 28. November im Rahmen seiner größeren Hongkonger Auktion seine Themenauktion “Rolex-Meilensteine: 38 legendäre Uhren, die rolex fake Geschichte prägen” veranstalten. Sie fragen sich vielleicht, warum mir diese Uhr von all den angebotenen Losen aufgefallen ist.

Es ist eigentlich ziemlich einfach. Ich war mit Rolex ‘neuestem Rolex Daytona Replica Watchon an meinem Handgelenk in den Raum gegangen, und obwohl zwischen dieser Uhr und diesem Chronographen aus der Zeit vor Daytona der 1950er Jahre wenig Gemeinsamkeit herrscht, ist die Abstammung eindeutig vorhanden und man spürt immer noch ein Gefühl von Respekt vor seinen Ältesten. Oder zumindest habe ich es getan.

Mudah bukan?

Tapi.. Kalau tiada ilmu, payah juga! Peluang atau harta yang ada boleh dibazirkan dan semestinya kita mahukan keberkatan dalam setiap sen harta yang kita miliki.

  • Contohnya sekarang ni trend shopping online guna credit card, kalau tak dapat urus, boleh jadi hutang meningkat dengan cepat!Bila hutang dah meningkat, sakitnya tu di sini untuk membayarnya sekali dengan interest (riba’) yang bagi Muslim dilarang sama sekali untuk terjebak.Contoh kedua, jika kita direzekikan harta dan kesenangan, jangan dilupai orang yang memerlukan dan keluarkan zakat untuk bersihkan harta.
  • Dengan adanya pengetahuan pengurusan kewangan kita mampu kawal selia belanjawan seharian kita, mengikut keutamaan dan goal jangka masa panjang atau pendek (contohnya tabung pendidikan anak-anak, tabung kesihatan, tabung di hari tua).
  • Kemudian, kita mampu plan untuk jangka masa panjang seperti dana persaraan dan dapatlah mudah-mudahan masa tua ini dapat beribadat sepuasnya tanpa kerisauan tentang harta lagi
  • Pengetahuan kewangan memberikan kesedaran untuk menyelesaian hutang sama ada kenderaan, hartanah, dan sebagainya seawalnya, dan target untuk bebas hutang beberapa tahun awal sebelum persaraan.

InsyaAllah, dengan terus mendalami ilmu pengurusan kewangan ini, kita boleh tingkatkan ebolehan menguruskan kewangan kita di tahap yang lebih baik.

Tahu sahaja tanpa bertindak tidaklah meninggalkan kesan, ayuh mulakan tindakan!

Untuk menguasai ilmu pengurusan kewangan ini bukan simple tetapi sekiranya anda master, ianya akan memudahkan perjalanan kewangan anda.

Ikuti posting seterusnya.

Sharekan kepada kenalan & keluarga anda.😊

 

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
YOUTUBE
INSTAGRAM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *